Huis, Kleding, Verzorging, Voeding

10 x wat ik niet meer koop

Nu ik al een tijdje steeds bewuster, duurzamer leef – steeds een beetje meer – koop ik een aantal producten niet meer. Producten die geen goede milieu-impact geven. En elke aanpassing, elk stapje is er één. Bij elkaar geeft het impact. En het voelt ook nog eens goed om die stappen te nemen.

1. Flesjes water

Als je leest hoeveel flessen water er gekocht en gebruikt wordt jaarlijks (480 miljard!), dan weet je dat daar heel veel winst te behalen is als iedereen – indien mogelijk – kraanwater gebruikt. Dit scheelt je ten eerste veel geld en de wereld heel veel plastic. Thuis drink je uit de kraan. Wil je het liefst gefilterd water, vul dan de waterfilterkan met kraanwater voor de lekker gefilterd water. Maar ga je op weg en wil je water mee, dan vul je je bidon. Zo makkelijk is het.

2. Wattenschijfjes en stokjes

Ik gebruik nog steeds wattenschijfjes. Maar wel wasbare wattenschijfjes. Dus niet meer maandelijks een plastic zak met wattenschijfjes, die allemaal in de prullenbak verdwijnen. Maar grote wasbare wattenschijfjes. Als je alleen lotion gebruikt, kun je de grotere wattenschijfjes meerdere keren gebruiken. Ze zitten in een waszakje, waar je ze daarna weer in kunt wassen. Doe er wel een knoopje in, het zakje is bij mij wel eens open gegaan in de was. En zelfs mascara gaat er gewoon uit in de was. Ook 1 week week na gebruik.

En dan de wattenstokjes. Stokjes zonder plastic? Dan gebruik je bamboestokjes. Ik heb ook herbruikbare stokjes gebruikt. Helaas zonder goed resultaat. Ik maak het wattenstokje altijd nat om mascara onder mijn oog weg te halen. Hier had ik moeite mee doordat het van plastic is. En ze gaan iets te makkelijk los van het stokje, dat maakt hem weer niet prettig om hem in je oor te steken.

3. Boeken

Hoewel ik nog wel eens een boek tweedehands koop, lees ik bijna alle boeken op mijn e-reader. Het is even wennen en je mist misschien even de geur van echte boeken. Maar het is toch ideaal voor als je op vakantie gaat en als je leest in het donker. Geen fan van de e-reader, dan is de kringloop winkel of uitlenen via de bibliotheek natuurlijk de meest duurzame oplossing.

4. Boterhammen en diepvrieszakjes

Alles ging hier in een boterhammen of diepvrieszakje. Halve tomaat, brood voor onderweg, zelfs een appel voor onderweg. Er zijn zoveel alternatieve, duurzame oplossingen. Zoals de food hugger, voor een halve tomaat of avocado. Maar ook herbruikbare boterhamzakjes of bee’s wrap. De laatste gebruik je om eten of open bakjes mee af te dekken of eten te omwikkelen. De grote is zelfs geschikt om een watermeloen mee af te dekken. En ik heb genoeg bakjes om leftovers in te bewaren of in te vriezen.

5. Shampoo in flacon

Een shampoo fles bevat, naast zijn plastic omhulsel, ook veel water. Water die niet nodig is. Die maak je zelf als je een bar gebruikt. Door een bar te gebruiken, bespaar je dus ook veel plastic. Kijk hier voor welke shampoo bar bij jou past. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de shampoo bar 100% natuurlijk is. Geen schadelijk ingrediënten voor het milieu, maar ook niet voor jezelf.

6. Notitieboekjes

Ik schrijf veel, er gingen jaarlijks heel wat notitieboeken doorheen. Nu heb ik alleen nog een herschrijfbaar boekje van moyu. Heel blij mee. Er zit een standaard to do lijst en agenda in. De overige aantekeningen die ik veel maakte, doe ik nu in notion. Een app die je ook op een computer kunt openen.

7. Tandenborstel en tandpasta

Net als de flacon van de shampoo bar, scheelt het een hoop plastic als je kauwtabletten gebruikt. Ze komen vaak in een papieren zakje, verpakt in een brievenbuspakketje. Je bewaart ze in een blikje of potje, welke je eenmalig hoeft te kopen. Kauwtabletten vond ik even wennen. Ik ben zelf erg blij met die van Choose. Je kauwt eerst, hij valt makkelijk uit elkaar en je poets daarna met een natte tandenborstel. En het schuimt gewoon.

En dan dus de tandenborstel. Als je bedenkt dat de tandenborstels die ooit zijn gebruikt, nog ergens op de wereld liggen, wil je dat graag veranderen. De bamboe tandenborstel is een goed alternatief. Bamboe is een duurzaam materiaal. En de onderkant van de tandenborstel hergebruik je.

8. Wegwerpscheermesjes

Die wegwerpscheermesjes vervang je heel makkelijk met de safety razor van Bamboozy. Het in elkaar zetten van het scheermesje is handig om even op te zoeken. Ik heb hem wel eens verkeerd in elkaar gezet en dan doet hij niks. Na het scheren haal je hem namelijk wel uit elkaar om even schoon te maken en de haartjes te verwijderen. Laat hem meteen ook drogen. Je krijgt er heel wat mesjes erbij, dus je kunt een tijdje voort.

9. Plastic tasjes

Ik heb 2 grote boodschappen tassen voor de wekelijkse boodschappen. Er liggen altijd extra tasjes (van sisal) in de auto, voor als we een keer onverwacht boodschappen doen. Daarnaast heb ik ook een aantal stoffen tasjes om een kleine boodschap mee te halen.

10. Nieuwe kleding

Ik zeg niet dat ik nooit meer nieuwe kleding ga kopen, maar het afgelopen jaar heb ik al geen nieuwe kleding meer gekocht. Als ik kleding nodig had, ging dit via Vinted. Alleen ondergoed of sokken koop ik nog nieuw. Bij Vinted koop ik regelmatig kleding die nog nieuw is, of zo goed als nieuw. En de bestelling gaat via Homerrr, een duurzamere vervoerder omdat hij niet elke dag pakketjes ophaalt of brengt. Trouwens ik haal ze ook zelf lopend of fietsend op, ze komen er niet voor langsrijden.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding om te bewaren op Pinterest

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *