speelgoed in dozen
Huis, Kids, Kleding

Mijn ervaring met de 30 dagen ontspullen challenge

Een paar maanden geleden hield ik een ontspullen challenge thuis. Ik deel je graag mijn ervaringen met die ontspullen challenge.

Wat houdt de 30 dagen ontspullen challenge in?


Ten eerste wat houd de 30 dagen ontspullen challenge in? Nou, je gaat 30 dagen lang ontspullen. Elke dag. Dat is niet zo moeilijk te bedenken, maar nu het speciale van de challenge. De eerste dag doe je één item weg, de tweede dag 2. tot dag 31 en dan doe je 31 items weg. Totaal gaan er dus 496 spullen uit je huis. Dat zijn veel spullen.


Wat valt er onder spullen. Dat zijn uiteraard spullen die je kunt verkopen, weggeven, weggooien. Maar ook die kartonnen doos die je gebruikt om een pakketje te sturen. En spullen die stuk zijn en daardoor niet meer gebruikt worden. Laat het repareren, ga dus ook naar de kleermaker of de repair café in de buurt. Is iets echt stuk, dan gooi je het natuurlijk weg.

tasjes met spullen voor de tweedehands winkel
Tasjes voor de tweedehands winkel

Mijn ervaringen

De eerste dagen ga ik elke dag met het ontspullen aan de slag. Van te voren heb ik al wat grote dingen op het oog. Een oude pokertafel die in de weg stond, een tent die al jaren niet meer werd gebruikt. Met beiden spullen heb ik iemand heel blij mee gemaakt. Al snel ging ik over op de kleinere dingen. Na anderhalve week lukte het mij niet meer om elke dag spullen bij elkaar te zoeken. Excuusjes als druk, vergeten…. Het is ook belangrijk om er tijd voor vrij te maken.

Per kamer of per soort?

In het begin is het makkelijk om een kastje of laatje per keer uit te ruimen. Dan heb je al gauw 5 of 10 items te pakken. Zoals ik al eerder zei, is het handig om de grote dingen helemaal in het begin uit te zoeken. Loop daarvoor rustig je huis, zolder, schuur door. Op het laatst, met de meerdere spullen, kijk ik naar de spullen met grote aantallen. Denk aan: speelgoed, kleding, tijdschriften, DVD’s, boeken. Zo heb ik een flinke stapel flows weggegeven, en de wii spellen konden ook allemaal weg. Geen zin om games te verkopen, ga dan langs bij de Game mania en ontvang je nog een klein bedragje.

rek lege kledinghangers

Zodra je een paar dagen bezig bent, kom je overal spullen tegen die weg kunnen. Allemaal spullen waarvan je al vaker dacht: daar moet ik ets mee. Nu beslis je het meteen. Je doet het gewoon weg. Je geeft het weg. Verkoop het. In de tas naar de tweedehands winkel. Verzamel ook op 1 plek wat je wilt weg doen. Ga wekelijks naar de tweedehands winkel en zet de spullen op marktplaats.

Zodra je aan de challenge begint, beslis je echt makkelijker of iets weg kan. Pak het meteen op en leg het op je plek om later te verkopen.

Ik heb er ook over geschreven, wat kun je minimaliseren in je huis, spullen, voedsel en afval.

Let op-jes:

  • Bedenk dat je best wat tijd kwijt bent met spullen verkopen via Marktplaats of Vinted. Je krijgt ook veel reacties. Wees duidelijk over de prijs, dit scheelt een hoop gedoe met onderhandelen.
  • Voel je niet schuldig of vervelend als het een dag niet lukt om te ontspullen. Gewoon een dag niet. Je kunt ook in het weekend ontspullen voor de hele week.

Neem de tijd. Al die spullen zijn ook niet in een dag, week, maand in je huis gekomen.

Mijn conclusie

Zelf ben ik er achter gekomen dat ik liever een opruimmiddag hou en dan per kamer of soort. Kleding doe ik al tijdens de wisseling van de seizoenen. Heb ik iets niet aan gehad, dan zet ik het op Vinted of gaat het in de kledingzak. Afgelopen voorjaar hebben wij al een paar keer zo’n opruimmiddag gehouden. Zo zijn de schuur, keukenkastjes, bijkeuken en zolder al onder handen genomen. De lego is nu ook uitgezocht, per kleur en we hebben een aantal sets weer opgebouwd en verkocht. De boeken moet ik nog steeds uitzoeken. Dat stel ik uit. Mooi klusje voor een regenachtige dag.

Ook interessant:

Om te bewaren op Pinterest:

tasjes voor de tweedehands winkel

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.